Kategorier
Nyheter

Svenska transvestitkarlar får åländska skattepengar för att uppträda för små barn i Mariehamn

Åländska skattepengar används av Mariehamns stad och politikerorganisationen Nordiska Ministerrådets för att betala svenska transvestiter för att hålla föreställningar för barn så unga som tre år.

Det är de 40 respektive 44 år gamla svenska karlarna Robert Fux och Henrik Johansson som kommer att hålla fyra föreställningar, för barn i åldrarna 3-7 på Mariehamns stadsbibliotek. Föreställningarna kallar de ”Bland drakar och dragqueens” och biljetterna för ”sagostunderna” blev snabbt fullbokade. Ålands Nyheters granskning visar att sagostunderna tar formen av politiskt kampanjande för att påverka små barn till transsexualitet och socialism.

Helena von Schoultz är ansvarig för evenemangen på Nordens Institut, som lyder under Nordiska Ministerrådet. Hon berättar för Ålands Nyheter att Nordens Institut och stadsbiblioteket gemensamt betalar för dem. Biljetterna är gratis för de som deltar.

Helena von Schoultz
Helena von Schoultz, foto: Nordens Institut

Hur mycket kostar det här evenemanget?
– Det kostar €700 per sagostund.

Inklusive moms?
– Det är nog inklusive.

Har Nordens Institut tidigare ordnat sagostunder för barn?
– Inte under den tid som jag har jobbat där, men jag kan inte säga hur det varit före jag började. Vi har jobbat väldigt mycket med litteratur innan, men kanske inte exakt sådan som är för barn.

Vad har ni då gjort?
– Vi har hållit i skrivtävlingen för niondeklassister, som nu har gått över till någon annans försyn. Det var vi som startade den.

Varför riktar ni nu in er till småbarn?
– Vi ska fokusera väldigt mycket på barn och ungdomar, det är en av våra genomgående strategier.

Vad är det då ni vill lära eller erbjuda de här barnen och ungdomarna?
– Det ska delvis vara kultur för barn och ungdomar, men vi jobbar också väldigt mycket med att de ska kunna vara delaktiga i att skapa kultur. Så både för och med.

Varför ska de här männen som kommer för att berätta sagor ha kvinnokläder på sig, istället för till exempel kostym?
– Det är ett koncept som Petter Wallenberg har byggt upp, som heter ”Bland drakar och dragqueens”. Han har tagit Sveriges främsta drag-artister och så åker de runt och läser norm-kreativa sagor för barn. Det har de gjort i några år i Sverige och fortsätter också turnera efter hösten. Det har varit väldigt populärt.

Vad är det med det som gjorde att Nordens Institut tyckte att det var en bra grej att ta till Mariehamn?
– Vi gillar konceptet! Eftersom det har varit väldigt populärt och det här är professionella skådespelare, de flesta jobbar som skådespelare och har pedagogisk erfarenhet. Det kändes som någonting vi också ville föra till Åland, helt enkelt.

Skulle du säga att det är ett sätt för de här personerna att uttrycka sin sexualitet, genom att klä sig som kvinnor och sminka sig?
– Jag kan inte uttala mig för någon annans del. Det måste du prata med dem om, jag kan inte prata för någon annan.

Drag queens och drag show – är inte det något som har med sex att göra – att uttrycka sin sexualitet?
– Personligen, för min del så handlar det bara om att få vara precis som man vill vara. Och det är det som jag tänker att är det fina med det här konceptet att det lyfter fram att man kan vara precis som man känner för att vara. Det är vad böckerna de läser också visar, att ”man kan vara så här eller så här”, du får vara precis den du är.

Är det något som små barn mellan 3 och 4 inte har fått lära sig?
– Jag hoppas att alla får det hemifrån också.

 

Stillbild ur reklamvideon för föreställningen

 

Nordens Institut har publicerat en reklamvideo för gruppen, där bland annat en karl lyfter på sin kjol när han läser en bok för att exponera sitt skrev för en liten pojke. En av transvestiterna säger i ett annat klipp i videon att det ”är viktigt att barn får se en typ av diversity”.

Vad menas med att det är viktigt att barn ska få se ”diversity”?
– Jag tänker mångfald av människor. Vi är ju så jättemånga och alla är olika och det är det som är det fina, säger von Schoultz.

Är det viktigt att barn ska få se män klädda i kvinnokläder?
– Jag vet inte vad du vill liksom komma åt med det där. Nu känns det som att du försöker ifrågasätta hela konceptet.

Bakom konceptet står svenske politiske aktivisten Petter Wallenberg, som lanserade föreställningarna 2017. I reklamvideon för evenemanget som Wallenberg och Nordiska Institutet publicerat hymlas det inte om att syftet är politisk:

– Det är någonting annorlunda och spännande, samtidigt som det är politiskt nödvändigt, säger en person i reklamfilmen. 

I filmen syns en av transvestiterna läsa Lennart Hellsings ”Bananbok” för barnen, där ”unga bananer” gör kommunistisk revolution och tågar med röda banderoller.

Vad menar man när man i reklamvideon säger att de här föreställningarna är ”politiskt nödvändiga”?
– Jag tror att det är jätteviktigt att vi visar på den här mångfalden som vårt samhälle består av. Och att det finns andra… Vi omringas ju av bilder på… Vi får ju ofta kanske bara väldigt ensidiga bilder av att så här ska man vara som människa eller ”det här är rätt och det här är fel”, men det finns ju liksom en sjö av möjligheter och det är politiskt viktigt att vi pratar om vikten av mångfald – i alla sammanhang, säger von Schoultz.

 

Bananbok
Bild ur ”Bananbok”

 

Är små barn som är 3-4 år gamla rätt målgrupp för politiska budskap?
– Nu tror jag inte att det här blir politiskt mot barnen, det är ju en rolig sak, ett härligt koncept. Det handlar ju om att vara människa och att få vara precis som man är.

Är det många barn i din mening som inte får vara precis som de är?
– Jag hoppas att alla får den möjligheten. Och det är ju det som vi vill jobba för, att alla ska få leva ett värdigt liv och att barnen upplever att de får uttryck för sin personlighet och bli accepterade för att vara precis som de är. Och de frågorna är ytterst viktiga att lyfta.

Hur kommer politik in i det?
– För att få det bästa svaret borde du kontakta Petter Wallenberg, som har skapat konceptet, då får du exakt information om hur de har tänkt upplägget och varför de har gjort som de gör.

 

En av ”sagofarbröderna” exponerar sitt skrev för en liten pojke i Wallenbergs reklamvideo

 

I reklamvideon syns en man som lyfter på sin klänning för att visa sitt skrev för en liten pojke. Kommer sådant också att ingå i föreställningarna på stadsbiblioteket?
– Nu vet jag inte vilken reklamvideo du syftar på?

Det är videon som Nordens Institut har publicerat och det är i början av videon som han lyfter på kjolen rakt framför ögonen på en liten pojke.
– Det är jag inte medveten om. Det tror jag inte stämmer.

Kommer något sådant att ingå på stadsbiblioteket?
– Nej, det här är en sagostund för barn, där en saga läses och barnen får vara med och diskutera vad som händer i boken. Alla sagostunder blir lite olika, beroende på hur barnen är. Jag tror det kommer att bli fantastiskt, och sedan får man klä ut sig lite som barn om man vill efteråt och det kommer att vara jättefint!

Ska pojkar klä sig i kvinnokläder också?
– Man får klä sig precis hur man vill – tror jag. Jag vet inte exakt vad för utklädningskläder som kommer att finnas tillgängliga på biblioteket, men sedan får man ju välja det man vill ha och vill man inte klä ut sig så behöver man inte göra det heller. Det är en vanlig sagostund… Och en vuxen läser en saga.

Hör det till en vanlig sagostund att lyfta på kjolen och visa sitt skrev för barn?
– Det kan jag inte svara på, för det är ingenting som jag är medveten om.

Är de här evenemangen avsedda att skada barns utveckling?
– Nej, verkligen inte. Tvärtom.

– Vi står stolta bakom det här evenemanget. Jag tänker att det är en viktig sak, och det har ju varit jättepopulärt. Och det visar sig att det är någonting många vill gå på här också.

 

Bild från transvestitgruppens instagram visar hur skolbarn indoktrineras till pride-rörelsen av Henrik Johansson

 

Bland de andra böckerna som syns i reklammaterialet finns boken ”Konrads klänning”, skriven av Åsa Mendel-Hartvig för att påverka små pojkar att klä sig i flickkläder. 

Gruppen bakom föreställningen ”Bland drakar och Drag queens” uppmärksammades nyligen av tidningen Fria Tider efter att svenska staten gett ett bidrag på 1,7 miljoner kronor från döda svenskar via Allmänna arvsfonden för att transvestiterna ska skriva sina egna sagor för barn – och ordna drag show med gymnasieungdomar.