Riksarkivet har begärt att staten godkänner ett projekt för att utreda finska offer för kommunisternas folkmord i Ryssland under Stalin-eran. Initiativet kom efter en artikel i tidningen Helsingin Sanomat i augusti ifjol och nu har underlag för att påbörja en utredning tagits fram av Aleksi Mainion, Toivo Flink, Dmitri Frolovin, Antero Uiton, Jyrki Paaskosken och forskningsledare Jussi Nuorteva.
Trots att etniciteten på offren inte alltid är lätt att fastställa beräknar Nuorteva att ungefär 400 000 finnar bodde i Ryssland vid revolutionen 1917 och att närmare 50 000 av dessa kom från Storhertigdömet Finland, medan de flesta kom från St Petersburg och området omkring.
Under 1930-talet genomfördes massmord och tvångsförflyttningar av olika folkgrupper inom Sovjetunionen, inklusive finländare. Toppen nåddes mellan 1938 och 1937 och tiotusentals finländare dog av slaveri, svält eller arkebusering.
Ingermanländarna är en finsk folkgrupp från området runt St Petersburg. 60 000 av dem deporterades under 1930-talet till Sibirien, Ural och andra platser. Under andra världskriget flydde över 60 000 ingermanländare till Finland och Sverige. Efter freden uppmanade Sovjetunionen alla ingermanländare att flytta tillbaka, vilket nästan alla gjorde. De blev dock så småningom tvångsdeporterade till platser som Novgorod, Kalinin, Jaroslavl och Pskov. Efter Sovjetunionens kollaps har ca 30 000 ingermanländare med finsk bakgrund fått flytta till Finland.
Både president Sauli Niinistö och tidigare statsminister Antti Rinne (S) har uttryckt sitt stöd för utredningar för att ta reda på ödet för finländare i Ryssland efter revolutionen. Den preliminära undersökningen beordrades av statsministern. Huvudmålet nu blir att skapa en databas över de finska medborgare och medlemmar i finska församlingar som bodde i Ryssland före revolutionen och vilket öde de fick efter revolutionen. Ett samarbete mellan det finska och ryska riksarkiven gör det möjligt att ta del av rysk och sovjetisk data för forskningen.
En av de viktigaste källorna är en lista som publicerats av den ryska organisationen Memorial, med namnen på 17 000 ingermanlandsfinnar som mördats och varit offer för politisk terror i Sovjetunionen. Riksarkivet vill utföra projektet under en femårsperiod från 2020-2025. Forskarna vill ha 2 miljoner euro av skattebetalarnas pengar för att genomföra projektet, varav merparten ska gå till löner.
På bilden: Ivan Fomich Konkka var en av tusentals finländare som dömdes till döden under Stalins folkmord 1937