Kategorier
Nyheter

Nya domar mot narkotikaligan: Flickvän döms för medhjälp

Ännu en dom har fallit mot medlemmar i den så kallade narkotikaligan, i huvudsak bestående av invandrare, som Ålands Nyheter först skrev om i december 2017. Ligan var verksam i minst två års tid och riktade i huvudsak in sig på ungdomar på Yrkesskolan och Hotell- och restaurangskolan. Medlemmarna använde sig av knivhot, gängmisshandel  och andra våldsamma metoder för att bedriva utpressning mot åländska ungdomar. I den senaste domen stod fängslade ligaledaren Armando Söderlunds flickvän åtalad.

Enligt åklagaren hade ligaledaren Armando Söderlunds flickvän Alexandra Enlund gjort sig skyldig till medhjälp till grovt narkotikabrott, genom att skjutsa Söderlund och två andra ligamedlemmar till en plats där de förvarat hasch. Dessutom hade hon enligt åklagaren – med råd och dåd – hjälpt ligamedlemmar att leta efter amfetamin som förvarats i en lägenhet.

Rumänen Georgian Pruteanu stod igen åtalad, denna gång för rån. Enligt åklagaren hade Pruteanu rånat en gycklare på Torggatan i maj 2016 genom att slå honom mot huvudet och tillägna sig runt €200. När mannen försökt fly hade Pruteanu lagt krokben så att mannen for i backen, för att sedan slå och sparka mot den liggande personen.

DOKUMENT

Ålands tingsrätt R 17/239

I november 2017 hade Pruteanu enligt åklagaren misshandlat en invandraryngling vid Lemströms kanal så svårt att ynglingen blivit medvetslös. Han hade enligt åklagaren också begått lindrig skadegörelse mot polisens egendom genom att slita sönder en madrass i sin cell.

Alexandra Enlund bestred anklagelserna om medhjälp till grovt narkotikabrott. Hon sade att hon inte visste att hennes pojkvän sysslade med sådant.

Pruteanu erkände misshandeln på Torggatan, men bestred att han rånat eller tagit några pengar från gycklaren. Han bestred misshandeln vid Lemströms kanal och menade att det endast rört sig om ett slag i självförsvar. Skadegörelsen på polisens madrass erkändes.

Sex personer var kallade att vittna och tingsrätten fick också ta ställning till 33 olika skriftliga bevis i form av bland annat beslagsprotokoll, polisfotografier, avlyssnade samtal, beslagtagna ljudfiler och läkarintyg.

 

Narkotikahundar hittade gömma

Enlund berättade att hon aldrig märkt några indikationer på att hennes pojkvän Söderlund bedrev narkotikahandel. Hon hade fått veta om det först när hon kallades till förhör av polisen och hon hade inte haft någon kännedom om någon droggömma när hon skjutsat Söderlund till platser. Hon berättade att hon inte accepterar narkotika över huvud taget och hon hade inte känt till något om amfetaminet i lägenheten.

Matilda Essén berättade att amfetamin som tillhörde Söderlund hade förvarats i hennes lägenhet. Drogerna hade försvunnit och Söderlund hade kommit till lägenheten tillsammans med Enlund. Han hade skrikit åt och hotat Essén.

Alexander Karlsson berättade att han varit i Esséns lägenhet och letat efter de borttappade drogerna med henne. Söderlund och Enlund hade också kommit för att leta och enligt Karlsson visste Enlund om vad som letades efter. Han berättade att Enlund sagt till Essén att det måste hittas om hon inte vill råka illa ut eller betala för det. Under korsförhör tog Karlsson tillbaka citatet om att råka illa ut.

En polis vittnade och berättade att de haft uppsikt över Enlunds bil och sett den göra ett stopp i Andersböle och stanna där i max fem minuter före de lämnade platsen. En patrull gick senare dit med narkotikahundar på natten, som hittade en haschgömma i skogen.

De olika bevisen och vittnesmålen gjorde tillsammans att tingsrätten inte kunde hitta något rimligt tvivel till att Enlund varit medveten om narkotikaaffärerna och hon dömdes till ett års villkorligt fängelse för medhjälp till grovt narkotikabrott.

 

Kniv mot strupen

Alexander Karlsson berättade att han festat med vänner när dörren hade slagits upp av iraniern Shajan Amani tillsammans med en annan invandrare. Amani hade dragit in Karlsson på toaletten och tryckt en kniv mot hans hals och skrikit. Sedan hade Amani lämnat platsen tillsammans med den andra invandraren. Shajan Amani spelade in sina gärningar på sin telefon, där han bland annat hörs hota Karlsson och ropa till festdeltagare att de kommer att få problem ifall de ringer till någon. Amani dömdes redan i slutet av 2017 för händelsen och åtalet gällde den andre invandrarens skuld.

Tingsrätten ansåg att det inte fanns tillräckligt med bevis för samverkan för att även döma den andra personen för olaga hot. Åtalet förkastades.

 

Anföll gycklare med sparkar och slag

I rånåtalet mot Pruteanu berättade Gycklaren att han uppträdde på Torggatan när Pruteanu kom tillsammans med ”hans kollega”. De hade anfallit honom bakifrån med ett knytnävsslag i huvudet. De lade krokben när gycklaren försökte fly och slog och sparkade på honom när han låg på marken före de stack. Enligt honom hade hans plånbok med ca €200 i sedlar försvunnit under incidenten.

En annan gycklare hade sett sin kollega vara i slagsmål med två män, men inte sett något mer. Ett vittne berättade att ”två gubbar i silver och guld” som uppträdde på gatan hade blivit bestulna på pengar av två killar. Det hade blivit handgemäng och lite sparkande och viftande. De två personerna som inte var utklädda hade stått och pratat med en äldre man före de hoppade på gycklarna. Enligt vittnet såg det ut som att de snackat ihop sig. Vittnet hade uppfattat händelsen som ett rån.

Pruteanu medgav misshandeln, men inte tillgripandet av kontanter. Tingsrätten ansåg det inte tillräckligt styrkt att Pruteanu skulle ha tagit några pengar och förkastade åtalet om rån. Pruteanu dömdes istället för misshandel.

I åtalet för misshandeln vid Lemströms kanal ansåg tingsrätten, med stöd av ett vittnes berättelse, att det inte rört sig om en nödvärnssituation för Pruteanu. Han dömdes för misshandel.

För två fall av misshandel och ett fall av lindrig skadegörelse dömdes Georgian Pruteanu till 75 dagars villkorligt fängelse.

Omslagsbild: Alexandra Enlund till vänster, Georgian Pruteanu till höger