Tidigare lagtingskandidaten Jannik Svensson (L) meddelar idag att han anmäler Ålands Radio till programnämnden. Det är en annons som Ålands Radio betalat för på Facebook som fått känslorna att hetta till hos Svensson, som under en längre tid befunnit sig i något av en fejd med den tvångsfinansierade radiokanalen.
Svensson skriver i sin anmälan till programnämnden att annonsen uppmanar allmänheten att prenumerera på Ålands Radios nyhetsbrev, utan att informera om att detta innebär att prenumeranten blir utsatt för avancerad spårning av det amerikanska bolaget Mailchimp.
– Här är det första övertrampet som Ålands Radio gör: Man ägnar sig åt att spåra lyssnare och läsare genom att samla in information om besökarna genom s.k “content marketing”-kanaler. Dessa används i normala fall av företag som vill samla information om hur kunder interagerar med företagets innehåll, vars syfte är att sälja en produkt eller en tjänst. Man berättar inte heller någon gång under steget till “prenumerant” vad för slags information man samlar in eller att man gör det genom en tredjepart som befinner sig utanför Europa, skriver Svensson i sin anmälan.
Han har också att anmärka på att ålänningarnas skattepengar används för att betala för annonser på Facebook, som är ett utländskt företag.
– Får man två miljoner euro årligen till att upprätthålla sina egna kanaler bör man kanske använda dessa. Vill man gå ut i andra kanaler är det inte orimligt att använda sig av de lokala kommersiella aktörer som finns, såsom Ålandstidningen, Nya Åland och SteelFM.
Jannik gillar inte heller att annonsen har en stor bild på radiokanalens redaktionschef och efterfrågar relevansen i att lyfta fram henne på det sättet. Han anmärker också på att de artister som det görs reklam för är tidigare anställda på Ålands Radio:
– Om vi ska analysera innehållet i nyhetsbrevet så vill undertecknad argumentera för att man kan se drag av nepotism. Hela 50% av de namngivna individuella musikerna som lyfts fram i texten jobbar eller har jobbat på Ålands radio. Ena är dessutom en före detta landskaps- och stadspolitiker.
Svensson har flera gånger krävt avskaffandet av radiokanalen på ideologiska grunder. Ålands Radio har svarat genom att i en gemensam publicering tillsammans med den socialdemokratiska tidningen Nya Åland hävda att Svensson var ”i blåsväder för påstådd drogliberalism”. Redaktionerna hävdar utåt att de är oberoende från varandra, men har flera gånger använt identiska formuleringar när de kampanjat mot enskilda politiker på lösa grunder.
Ålands Nyheter har tidigare rapporterat om den starka kopplingen mellan Socialdemokraterna på Åland och Ålands Radio. Ett flertal journalister har efter att de lämnat redaktionen blivit politiker och kandidater för Socialdemokraterna, och kanalens styrelseordförande är den ledande socialdemokratiska politikern Mia Hanström.
Radiokanalen har mottagit hård kritik av civilbefolkningen på grund av programmens och journalistikens låga kvalitet i förhållande till budgeten, som ligger på miljontals euro av skattebetalarnas pengar per år. Även näringsminister Fredrik Karlström (M) har kritiserat Ålands Radio i en offentlig diskussion med andra moderater. Något som fick sådant mothugg från radiokanalens journalister att han senare lovade att aldrig någonsin kritisera Ålands Radio igen.
Foto: Cajsa Borgström