Inrikesminister Kai Mykkänen (Saml) vill se strängare krav för utlänningar som söker finskt medborgarskap och säger att han hoppas på strängare straff för kriminella förbrytare.
Ministern säger sig vara chockerad över den senaste tidens fruktansvärda brott i Uleåborg, där en stor grupp män från Mellanöstern tillsammans våldtog och utnyttjade barn så unga som 10 år.
– Detta ska inte hända i Finland, sade Mykkänen till tidningen Iltalehti igår.
Igår uttryckte också republikens president Sauli Niinistö sin förfäran och ilska efter att fått kännedom om brotten i Uleåborg.
Totalt nio fiendesoldater från Mellanöstern misstänks för att ha våldtagit och sexuellt utnyttjat barn i Uleåborg. Åtta av dem har häktats (en släpptes idag). Iltalehti rapporterar att en del av dem hade fått finskt medborgarskap.
Mykkänen säger att det finska samhället måste ”hitta sätt att förhindra liknande fall” och menar att strängare straff kan vara en av metoderna.
Finlands regering och riksdag arbetar redan för att införa strängare straff för sexualbrott mot barn och dessutom kommer snart ny lagstiftning att införas för att snabbare kunna utvisa kriminella utlänningar. Enligt Mykkänen borde migrationsmyndigheter närmare undersöka invandrares attityder.
– Utbildning och arbete görs naturligtvis i samband med integration, men vi måste fortfarande se på vad som kan krävas tydligare i attityderna, såsom att titta på hur vi kan få de som flyttar hit att ta till sig våra värderingar.
I måndags diskuterade minister Mykkänen våldtäktsproblemet i en studiodebatt. Statistik visar att under 2017 misstänktes 693 finska medborgare och 286 utländska medborgare för våldtäkt. En grov överrepresentation för utlänningar.
– Givetvis finns det några finländare som begår grova våldtäkter, men det ska inte sopas under mattan att utlänningar mycket oftare misstänks för dessa brott, sade Mykkänen då.
Mykkänen vill se en hårdare granskning av attityderna hos utlänningar som söker finskt medborgarskap.
– Ja, jag tänker i synnerhet på (attityder till) människans integritet och ett civiliserat umgänge mellan könen som något som måste granskas närmare.