Ett femårigt forskningsprojekt kring kommunisternas folkmord och utrensning av finländare i Sovjet inleds nu i september av Riksarkivet. Myndigheten ska skapa en databas över de Finländare som befann sig i Ryssland efter bolsjevikernas maktövertagande 1917 och fram till 1964, när partiordförande Nikita Chrustjov dog. Förre kommunisternas tog makten bodde ungefär 400 000 människor med finsk etnicitet i Ryssland och Riksarkivets databas ska detaljera dessa människors öde.
Under 1930-talet blev finländarna en av de folkgrupper som utsattes för massmord, politisk terror och etnisk rensning av marxisterna, under Josef Stalins ledning. De offer som inte avrättades genast skickades som slavar till Sibirien och andra platser för att arbetas ihjäl eller svälta ihjäl.
Den ryska organisationen Memorial har samlat en lista med över 17 000 finska offer för kommunisternas folkmord och politiska terror. Denna lista är en av de viktigaste källorna för Riksarkivets forskningsprojekt. Rysslands riksarkiv och andra ryska organisationer har också delat med sig av ett omfattande material på mer än 900 000 mikrofilmer till sina finska kollegor.
Kommunisternas folkmord på finländare är fortfarande en förträngd och bortglömd del av vårt lands historia, men nu kommer forskningen kring det igång efter att historikern Unto Hämäläinen ifjol vädjade till republikens president Sauli Niinistö och dåvarande statsminister Antti Rinne (S) om att utreda saken.
Totalt kommer projektet att kosta skattebetalarna €2 miljoner.
På bilden: Katariina Yakovlevna Tror med familj. På grund av sin finska etnicitet deporterades hon av kommunisterna till Sibirien