Ingen medborgare ska tvingas ta vaccin mot viruset Covid-19 och ingen människa får diskrimineras för att hon inte vaccinerat sig. Detta slår Europarådet fast i en resolution som nyligen antagits – med 115 röster för och 2 emot.
Europarådet uppmanar regeringarna i alla sina medlemsländer – inklusive Finland – att inte bara avstå från att försöka tvinga sina undersåtar till att ta vaccin, utan också informera dem om att vaccin aldrig är obligatoriskt och att ingen kan förmås ta vaccinet genom politiska, sociala eller andra tvångsmedel ifall de inte önskar ta vaccinet.
Medlemsländerna ska också förbinda sig att se till att ingen person blir diskriminerad för att hon inte tagit vaccinet – oavsett om orsaken är hälsorisker eller en personlig vilja att inte ta vaccinet.
Utöver detta ska medlemsländerna enligt resolutionen sprida information om riskerna och möjliga biverkningar av vacciner och uppmanas till och med att reglera sociala medier för att förhindra spridningen av vad Europarådet kallar ”missinformation”. Europarådet uppmanar medlemsländerna att vara öppna med sina affärer och kontrakt med vaccintillverkare, avstå från att bunkra upp på vacciner, förhindra insider-handel för chefer för läkemedelsföretag och läkemedelsföretagen själva och mer.
Avfärdar idéer om att märka folk med vaccinationspass
Europarådet vill också se att medlemsländerna samarbetar för att se till att de personer som arbetar med sjukvård och personer i riskgruppen får vacciner först – och att länder donerar sitt överskott på vaccin utomlands tills alla inom de grupperna har vaccinerats. Ålands landskapsregering har redan gjort tvärtom, då den föreslog att politiker och höga tjänstemän ska vara prioriterade över andra människor i att få vacciner. Ett förslag som har väckt äckel och avsky hos den åländska befolkningen, samt mötts med kalla handen av Ålands Hälso- och Sjukvård.
Ålands riksdagsledamot Mats Löfström (SFP) har nyligen försökt driva på att Finland ska införa så kallade ”vaccinationspass”, för att separera de delar av befolkningen som tagit corona-vaccin från de som inte gjort det. Europarådet avfärdar alla sådan idéer och uppmanar medlemsländerna att endast använda vaccinationsintyg för deras riktiga syfte – som är att kunna studera hur effektiva vaccinerna är och vilka biverkningar de kan ha.
Tvångsvaccineringar åtnjuter inte heller något större stöd hos den finska riksdagen. I en enkät som Finska Yle gjort bland ledamöterna säger 129 att de är emot tvångsvaccineringar, medan endast 8 förespråkar tvångsvaccinering.