Kategorier
Nyheter

Ålänningen Jannik Svensson (Obs) ny VD för svenska Bulletin

Radioprataren Jannik Svensson (Obs) blir ny verkställande direktör för svenska nättidningen Bulletin. Något som Ålandstidningen var först med att rapportera i helgen. Ålands Nyheter har pratat med Svensson om det nya uppdraget:

Varför var Bulletin inte först ut med nyheten?

– Jag läckte det på förhand till Ålandstidningen. Det viktigaste när man släpper nyheter är att det blir rätt, och släpper man det först i en tidning som får faktan rätt så får alla andra det rätt också.

Bulletin hade väl inte haft några problem med faktan?

– Nej, men det är kanske lite känsligt när det är en organisationsfråga och redaktionen är frikopplad från ledningen. De fattar sina beslut och jag kan inte påverka innehållet i Bulletins nyhetssida.

Vilka områden kommer att bli ditt ansvar som VD?

– Jag kommer främst satsa på att utveckla den digitala försäljningen. Vår affärsmodell går ut på digitala prenumerationer i två olika steg. Det är ”standard” och ”plus”. Bulletin finns ju helt digitalt och då är det naturligt att vi befinner oss på digitala plattformar. Främst med Facebook som kanal kommer vi att försöka hitta en kommunikation som ger oss det antal prenumeranter om dagen som vi behöver för att inom en överskådlig framtid nå break-even.

Får du eget kontor eller är det distansjobb som gäller?

– Jag kommer att vara stationerad på Kungsgatan i Stockholm, på Stureplan. Jag flyttade dit förra söndagen, packade väskan och åkte.

– Som VD ska man inte vara utstående, man ska stå i bakgrunden och sköta det administrativa och se till att uppnå de nyckeltal som styrelsen har bestämt.

– Det är inte riktigt meningen att man ska vara ute och synas.

Känns det inte bräckligt att satsa på Facebook och göra er beroende av deras godkännande?

– Det är inte svårt att hålla sig innanför deras annonspolicy och det här handlar mest om konvertering, att nå nya kunder och nå dem med budskap som är övertygande för att de ska vilja prenumerera.

Kommer ni att moderera vilka artiklar ni publicerar på Facebook, för att inte göra dem upprörda?

– Just den biten är redaktionens ansvar. Jag jobbar med marknadsföringen och nyförvärv av kunder. Så det folk kommer att se av mitt arbete är mera annonser för att köpa prenumeration på tidningen.

– Sedan är det redaktionen som sprider det redaktionella materialet. Som VD jobbar jag inte redaktionellt alls. Däremot fortsätter jag med poddarna.

Om redaktionen publicerar något på Facebook och får det nedplockat – kan de gå till dig efter hjälp?

– De sköter Facebook-sidan och jag sköter marknadsföringen. Om de stöter på problem i den dagliga driften med att någon artikel plockas ner eller dylikt, då är det nog redaktionen som sköter den biten.

Svensson säger att han inte kommer att vara inblandad i nyhetsdelen eller opinionsdelen av Bulletin, men att han fortsätter som redaktör för tidningens podcasts.

– Facebook är en kanal, men sedan har vi en annan kanal som är e-post. Det är kanske lite svårt att tro det – i och med att e-post är ganska gammalt – men det är fortfarande en av de absolut bästa kanalerna för konvertering. Så e-post och nyhetsbrev jobbar vi också på.

Kan du berätta lite mer om nyhetsbrevet?

– Vi har lite olika nyhetsbrev. Det här är något vi lägger ned mycket tid och verkstad på just nu. Det finns ett nyhetsbrev man kan prenumerera på redan idag och vi har lite annat på gång, där vi utvecklar lite nytt kring det här, som kommer att dyka upp ganska snart.

 

Siktar på statlig bidragsförsörjning

Svensson säger att Bulletin är berättigat till 13 miljoner kronor i redaktionsstöd och att de förväntar sig att få bidragsansökan beviljad från och med november.

Vad tänker ni satsa de pengarna på?

– Vi kommer att använda stödet till driften av tidningen, det kommer att finansiera ungefär 40% av redaktionen och de löpande utgifterna.

Ifjol gick Svensson med i åländska högerpartiet Obunden Samling och anlitades samtidigt som politisk sekreterare. Han säger till Ålands Nyheter att han nu kommer att anhålla om tjänstledigt, men fortsätta inom partiet.

– Ett sådant här VD-uppdrag kan avslutas när som helst – jag är ju tredje VD:n på ett bolag som startade i höstas förra året.

Men du satsar väl på att sitta kvar ett tag?

– Absolut! Mitt mål är att helt enkelt lyckas med de mål jag fått av styrelsen och aktieägarna. Det är att få tillväxt på vår digitala affär.

Vilka erfarenheter tar du från din podcast ”Samtal” till det nya jobbet?

– Jag har träffat 135 gäster de senaste två åren. Varje vecka har jag träffat en ny människa och varje vecka får jag sätta mig ner och analysera en ny människa och ”gräva mig in” i deras sätt att tänka och lära mig att förstå mig på dem.

– Det är olika livsöden, olika kunskaper, olika erfarenheter som de här människorna har. Så många mänskliga möten på den djupa nivån gör att man säkert får en lite bättre kännedom om människor och jag tror att det är något som kommer att gynna mig – och också de kontakter jag fått genom att ”podda” med många olika människor.

– Det är något som också Tino (Sanandaji, styrelseordförande i Buletin) tyckte att var en fördel med att välja mig.

Vad finns hos Bulletin som inte finns hos någon annan?

– Målet med Bulletin är att bygga en klassisk tidning. New York Times är vår förebild och vi vill bygga en stark ”news”-sida och en stark ”views”-sida, som är helt skilda från varandra.

– Det finns inte i Sverige, där man byggt en ganska typiskt svensk tidningskultur där det mesta påminner om varandra. Vi vill göra ärlig, riktig journalistik. Klassisk journalistik. Konsekvensneutral journalistik.

Säger inte alla så? Vad är det som skiljer Bulletin rent konkret?

– Rent konkret skiljer sig Bulletin på det sättet att vi har höga mål för det vi gör. Alla sa till oss att det var omöjligt att starta en ny tidningen och att den kommer att gå i konkurs direkt, de sa att den är som en lekstuga och så vidare.

– Men vi har haft det här som mål. Folk gjorde narr av vår målbild, att vi ville vara som New York Times. Jag tycker inte att det är något fel på att ha högt uppsatta mål. Vi får justera oss själva enligt våra mål och se om vi håller måttet. Men det som skiljer oss är att vi är ”underdog” och en utmanare – och att vi är helt digitala utan koppling till print. Det är också en styrka.

 

Vill påverka politiskt på större scen

Enligt Svensson skiljer sig Bulletins redaktion också i och med att många arbetar hemifrån, något som var en konsekvens av att tidningen startade under corona-pandemin.

– Många medarbetare på Bulletin har aldrig träffat varandra fysiskt. Jag har också gjort en större del av mitt jobb för Bulletin sedan maj från Åland.

Vad var det som fick dig att hoppa på tåget?

– Jag fick frågan. Först blev jag förvånad och skrattade lite för att jag trodde att det var ett skämt. Sedan förstod jag att de menade allvar och jag kända att om frågan riktades till fanns det säkert en anledning.

– Jag frågade vad de tänkte och det visade sig att de sökte de egenskaper de upplever att jag har. Och då får man ödmjukt bara tacka och ta emot.

Finns det någon hjärtefråga du vill se i tidningen?

– Jag gillar högerpolitik och jag gillar frihet. Därför tycker jag att det är extra roligt att vara VD för ett bolag som har en borgerlig opinionsavdelning, som är frihetligt konservativ.

– Nu har jag möjlighet att skapa ekonomisk bärkraft i ett bolag som förhoppningsvis kommer att bli långvarigt och på det sättet påverka Svensk politik på en större nivå än bara på Åland. Och det är kul.

Fortsätter kampen mot public service?

– Ja! det gör den absolut. Den pågår hela tiden och slutar vid mitt sista andetag!

Nu har du jobbat med dina podcastar och är VD för en uppstickare – det ser ut som ett recept för en radiokanal

– Det var ingen dum idé! Jag vet inte om jag ens funderat på det. Vi har en podcast som heter ”Radio Bulletin” med Per Gudmundsson och Dan Korn, som jag producerar. Tja, vi har ju namnet redan.

– Det är extremt hög kvalitet på den. Det är två av Sveriges klokaste herrar som orerar om allt från böcker till samtida politik. Förra veckan släppte vi ett avsnitt om Ingmar Bergmans porrfilm, som aldrig blev av. Det är en podcast jag rekommenderar alla plusprenumeranter att lyssna på!

Hur är det med videosändningar, är det på tapeten?

– Vi har planer på det, men just nu är fokus på att bygga nyhetsavdelningen. Men absolut, vi har video i åtanke – det kommer att komma.