En svensk langare dömdes till fängelse efter att ha försökt infiltrera Åland genom att bli insmugglad i bakluckan på en bil med sina handelsvaror, trots att han redan förbjudits från att komma till Finland före 2024 på grund av sin tidigare drogrelaterade grova brottslighet på Åland.
Enligt åklagaren hade Mikael Jonsson i november 2019 transporterat in lite cannabis och ecstasy från Sverige till Åland, men blivit upptäckt i hamnen av tullen. Han hade också haft med sig hundratals tabletter med dopingmedel, och en påse med potensmedicinen Kamagra.
Ålands tingsrätt R 19/249
Vid nyår åkte han igen fast i tullen på samma rutt, den gången med 120 gram amfetamin av låg kvalitet som han försökte smuggla till Åland, samt läkemedlet karbamazepin mot alkoholabstinens. Åklagaren anklagade också Jonsson för brott mot inreseförbud, eftersom han envisats med att komma tillbaka till Åland trots att han inte var välkommen tillbaka före 2024 på grund av sin tidigare brottslighet.
En åländsk man anklagades för att hjälpt Jonsson att bryta mot inreseförbudet genom att ha gömt honom i bakluckan på sin bil, fast han visste att Jonsson inte var välkommen till Åland. Han körde fordonet när de blev tagna av tullen.
Både Jonsson och den åländske mannen erkände alla brott. Tingsrätten hade ingen orsak till att tvivla på medgivandena.
Per Thomas Mikael Jonsson, född 1994, dömdes till 1 år och 5 månaders ovillkorligt fängelse för narkotikabrott, dopningsbrott, läkemedelsförseelse, grovt narkotikabrott, smuggling och brott mot inreseförbud. Åklagaren krävde straffskärpning på grund av hans tidigare brottslighet på Åland. Tingsrätten ansåg att han inte begått så mycket brott i Finland på sistone och avfärdade kravet på straffskärpning. På grund av flyktrisken hålls Jonsson häktad tills han förpassas till Åbo fängelse.
Den åländske mannen, född 1996, dömdes till €960 i böter för medhjälp till brott mot inreseförbud.
En tredje karl dömdes i samma rättegång till böter för rattfylleri och straffbart bruk av narkotika, efter att ha kört sin bil 500 meter med spår av läkemedel och cannabis i blodet. Enligt myndigheternas rusmedelsundersökning hade mannen haft en normal reaktionsförmåga och han hade varit i klar uppfattning om tid och rum, klivit ur sitt fordon normalt och gått stadigt. Mannen hade fått ett intyg på att han hade rätt att köra i samband med att läkaren skrev ut medicinerna.
Tingsrätten ansåg däremot att minsta spår av läkemedlet eller cannabis i blodet innebär att det är frågan om rattfylleri och dömde mannen till €240 i böter.
Domen har inte vunnit laga kraft.
Temabild