När EU pumpar in enorma summor i medlemsländerna för att införa planekonomi har det också blivit enklare än någonsin för offentlig sektor att berika sig.
Ålands Landskapsregering har getts i uppdraget att planekonomiskt fördela bidragspengar från Europeiska Socialfonden (ESF) till åländska samhällsaktörer, men har på senare år börjat fördela allt mer av dessa pengar till sig själv istället. Genom att ständigt hänvisa till ”klimathotet” och Agenda 2030 är det sällan någon vågar ifrågasätta vad som egentligen händer med skattebetalarnas pengar och därför passar nu landskapsregeringen på att lämna in en i princip innehållslös bidragsansökan till sig själv för att ”utveckla nya utbildningar inom energiområdet”.
Något annat mål än att berika den projektledare som anställs för €50 000 under 11 månader kan inte uttydas från ansökan, som sägs vara till ett ”förprojekt” för att ”skapa förutsättningar för att tillhandahålla teknisk kompetens inom förnyelsebara energi- och teknikformer”.
Ansökan inleds med lite rutinmässiga hotelser om hur illa det ska gå för klimatet, följt av lite statistik över energimarknaden på Åland och diverse annan utfyllnad. Eftersom det är landskapsregeringen själv som beviljar bidraget kan pengarna räknas som säkra utan någon vidare ansträngning.
Enligt ansökan har man redan bestämt sig för att gynna Ålands Gymnasium med bidragspengar genom att köpa ”planeringstjänster” för vad som ser ut att bli €42 000. Projektledarens uppdrag är högst diffust, med uppgifter som att ”kartlägga ett utbud av korta utbildningsalternativ”, ”undersöka behovet av utrustning och undervisningsmaterial” och ”bygga upp ett samarbete med näringslivet”.