Kategorier
Nyheter

Insändare: Socialdemokraternas miljöåtgärder missriktade

Under rubriken ”Handling krävs för att känna klimathopp” skriver Nina Fellman (S), Camilla Gunell (S) och Jessy Eckerman (S): ”Varför inte ha den vegetariska maten som utgångspunkt i offentliga kök”. Då kan man tydligen känna ”klimathopp”.

Det gäller även skolköken? Såg att barnen i England har mardrömmar angående klimatet. Att påminna skolbarnen om ”klimatkrisen” genom att påtvinga vegetarisk mat lär inte förbättra situationen. Vi har ingen klimatkris.

I lagtinget sade jag: ”Vi måste också förskona våra ungdomar från en del av den psykiska ohälsan genom att slopa mantrat om klimatkrisen…”  Men sossarna vill som vanligt göra tvärtom och även tvinga andra att leva efter deras  klimatreligion.

Någon gång har jag personligen undrat varför skolorna bara serverar fisk en gång i veckan.

Sedan kommer S-S-S med den vanliga klyschan om det skall vara kött så skall det vara ”bra och lokalt producerat. Inte billigt importerat kött producerat under usla förhållanden för djuren”.  

Vi må ha stränga djurlagar, men efter att ha rest en del, så håller jag inte med om att djuren på annat håll a priori skulle ha ”usla förhållanden”. Förr sade jag att jag tycker synd om de franska kossorna som inte får uppleva kosläpp. Numera även de portugisiska. Då sossarna brukar ha svårt att förstå mina metaforer eller skämt så kan jag informera om att deras kossor inte tas in till vintern och kan därför inte släppas ut igen…

Inte nog med det. Kossorna i Portugal ”tvingas” dessutom att själva gå och beta sin egen mat. Det är sällan någon maskin som ”betar” åt dem. Kanske stads-sossarna anser att det är mera ”klimatsmart” att någon maskin ”betar” åt djuren?

Kan nu se att S-S-S än en gång motsätter sig förslaget att inköpa en begagnad färja från Norge för 4 miljoner i stället för att köpa en ny, möjligen koldioxidfri för 30 miljoner.

Ni må uppmana privata med pengar att köpa elbilar – resten får väl åka buss när ni förbjudit bensinbilar. Men i det offentliga så måste vi hålla i pengarna!

Ni skriver: ”I Norge där man nu övergår till fossilfria trafiksystem, säljer man bort gamla fartyg, vilket visar på en hög ambitionsnivå i omställningstakten. Vi anser att Åland borde ligga i framkant i omställningen och inte bli en second hand marknad för fartyg som fortsatt är beroende av fossila drivmedel.” 

Från Åländsk Demokrati anser vi att vi inte kan mäta oss med Norge och deras oljefonder, utan får vara nöjda med att köpa smulorna från deras bord. De är ändå miljövänligare än de färjor vi har.

Även om vi kunde påverka klimatet, så påverkar Åland klimatet så mikroskopiskt att det vi märker är att mindre pengar i vår sinande kassa.

Kina och Indien får göra som de vill. Ryssland och Brasilien gör ändå som de vill. I Syd-Afrika färdigställs världens fjärde största kolkraftverk. Jag försökte räkna ut hur mycket koldioxid det producerar i jämförelse med Åland. Kan Jan Grönstrand hjälpa mig?

Nu har Nina Fellman har lämnat in följande skriftliga fråga: ”Avser landskapsregeringen införa ett system för att klimatkompensera tjänsteresor …?”

Systemet med avlatspengar är inte nytt. Det användes inom den katolska kyrkan för att ”försäkra” betalaren om en bättre framtid och mottagaren skulle ”garantera” detta.

Om betalarna fick en bättre framtid vet jag inte, men jag har själv besökt Peterskyrkan i Vatikanstaten och sett att mottagaren uppnådde sitt syfte. Enligt legenden besökte Martin Luther det pågående bygget varefter han for hem och sökte upp en hammare. Resten är historia.

Vart dagens ”avlatspengar” skall gå vet jag inte. Knappast påverkas klimatet, men landskapets lilla kassa blir mindre och mindre.

Låt oss satsa våra små slantar miljön i stället! Där kan Åland göra skillnad.

Vi börjar resan här och nu. Vi slutar att tala om ”klimatkris” och satsar på miljöproblemen i stället.

Stephan Toivonen 

Åländsk Demokrati